Използване на антибиотици при възрастни - антибиотици, диета и възстановяване

Как можем да помогнем на организма си в борбата с инфекциите?
Въпросът е какво можем да направим за себе си и как можем да помогнем на организма да се бори с инфекциите?Когато тялото е атакувано от бактерии, възниква възпаление, т.е.възпалителен процес, който е имунният отговор на тялото. В този момент можем значително да помогнем на организма в борбата срещу вредните организми, като подберем правилните храни. .
Гаденето, повръщането, диарията и болката често водят до загуба на апетит и много лоша диета, която след това включва предимно хляб или сухар, сухи закуски и бисквити, както и сладки чайове, така че тялото не получава необходимите хранителни вещества и допълнително се изтощава. В допълнение, сладките чайове могат да влошат диарията, причинена от инфекция и / или антибиотично лечение.
Важност на храненето
Антиоксидантите от храната значително намаляват оксидативния стрес, причинен от инфекцията, и насърчават производството на IgA антитела, които представляват имунния отговор на инфекцията. Проантоцианидини, полифеноли и някои микроелементи, като витамин С, витамин Е, витамин В и цинк и магнезий, запазват и подпомагат регенерацията на тъканите, увредени от инфекции и антибиотици.
Източникът на тези хранителни вещества е предимно плодове, особено плодове като къпини, малини, боровинки, касис и арония, както и зелени листни зеленчуци като маруля, спанак, швейцарска манголд и зеле. Тези храни могат да се комбинират и в смутита, които могат да се пият през деня - те няма да натоварят храносмилателната система и ще дадат на тялото голямо количество хранителни вещества, фитонутриенти и фибри.
Антиоксидантите от храната значително намаляват оксидативния стрес, причинен от инфекцията, и насърчават производството на IgA антитела, които представляват имунния отговор на инфекцията.
Антибиотици и странични ефекти
За съжаление антибиотиците, въпреки че лекуват и спасяват животи, имат някои странични ефекти. Един от най-известните е диарията. Диарията възниква поради ефекта на антибиотиците върху някои полезни чревни бактерии, които присъстват естествено в стомашно-чревния тракт. При унищожаването на вредните бактерии антибиотикът много често унищожава и полезните, причинявайки дисбиоза. В този случай добавката на добри млечнокисели бактерии помага най-много.
Един от най-изследваните и ефективни щамове е Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) с препоръчителна доза от 9-10 милиарда CFU (бактериални клетки). Препоръчва се прием на добри млечнокисели бактерии преди, по време и след антибиотично лечение, тъй като по този начин минимизираме отрицателния ефект на антибиотика върху чревната микрофлора, а страничните ефекти са по-леки и траят по-малко време.
Добавянето на добри млечнокисели бактерии е важно не само за възстановяване на баланса в стомашно-чревния тракт. Известно е, че добрите млечнокисели бактерии имат силен имуномодулиращ ефект, който се разпознава на нивото на чревната лигавица, където те предотвратяват свързването и растежа на вредни бактерии, както и на нивото на целия организъм, тъй като увеличават имунната реакция на организма.
Препоръчително е да се вземата пробиотици преди и по време на антибиотичното лечение, както и след него.
Хранителни насоки при възникване на инфекции
Най-новите диетични насоки в случай на инфекции насърчават прилагането на балансирана и разнообразна диета, доколкото е възможно. Препоръчително е да се ядат всички храни, а по отношение на млякото и млечните продукти акцентът е върху ферментирали продукти като ацидофилус, кефир, кисело мляко и кисело мляко, но трябва да се има предвид, че консумацията на тези продукти в големи количества може да влоши диарията, така че като първият избор се препоръчва да приемате добри млечнокисели бактерии.
Въпреки това, поради умора, липса на апетит и гадене, човек често не може да получи достатъчно хранителни вещества, а от друга страна, тялото използва повече енергия от обикновено за борба с инфекцията. По това време не е възможно да се приемат мултивитаминни добавки, които включват повишена доза витамин С (около 500 mg на ден), витамин Е и цинк като най-мощните антиоксиданти и хранителни вещества, участващи в много имунни реакции.
Един от най-изследваните и ефективни щамове е Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) с препоръчителна доза от 9-10 милиарда CFU (бактериални клетки). Препоръчва се прием на добри млечнокисели бактерии преди, по време и след антибиотично лечение, тъй като по този начин минимизираме отрицателния ефект на антибиотика върху чревната микрофлора, а страничните ефекти са по-леки и траят по-малко време.
Целта на диетата по време на остра бактериална инфекция е да снабдява тялото с всички необходими хранителни вещества всеки ден. По този начин тялото няма да изчерпи целия си запас и да отслабне, а ще има силата да реагира правилно и силно, и ще се възстанови много бързо след инфекцията, като по този начин ще е много по-малко податлив на нови заболявания.