Как да изберем точния пробиотик?
Пробиотиците се добавят към храни, например кисели млека или кисело-млечни напитки, или се предлагат в аптеките като диетични добавки под формата на таблетки и капсули. Всичко това с обещание, че ще бъдем по-здрави или по-бързо ще възвърнем здравето си.
Те съдържат различни пробиотични култури или смеси от няколко бактериални култури. Но как да решим кой пробиотичен продукт е точният за нас? Подходящи ли са всички пробиотици за всеки човек или за всякакви проблеми?
Когато избираме пробиотик, първо трябва да имаме предвид, че не всяка бактерия е пробиотик. Киселото мляко, например, се прави чрез ферментация на прясно мляко с помощта на млечнокисели бактерии, но не всяка млечнокисела бактериална култура е също така и пробиотик.
Какво да търсите при избора на пробиотик?
Съществуват много строги и точно дефинирани правила, въз основа на които можем да твърдим, че дадена бактерия има пробиотични характеристики. Пробиотиците се определят като специфични живи микроорганизми, които, когато се консумират в достатъчно голямо количество, оказват положително влияние върху здравето ни.
Те трябва да се определят с точна маркировка, която отразява специфичните видове и щамове на бактериите в микробиологичната система. Необходимо е да се гарантира безопасността на пробиотика чрез извършване на контрол въз основа на стриктни правила за проверка и редовен мониторинг на безопасността на продукта.
За да бъде един пробиотичен продукт ефективен, необходимо е някои бактерии да оцеляват в червата, както и да се гарантира, че оцеляването на тези бактериите ще е в достатъчна концентрация до срока на годност на продукта. Всяко положително въздействие на пробиотици върху здравето или техния превантивен и здравен ефект върху някои заболявания следва да бъдат потвърдени от съответни научни изследвания.
Най-проученият пробиотичен щам е Lactobacillus rhamnosus GG.
Извършени са редица проучвания относно оказването на положителен ефект върху здравето на определени пробиотични бактерии. От всички пробиотици, подложеният на най-голям брой изследвания пробиотичен щам определено е Lactobacillus rhamnosus GG. Доказана е неговата ефективност при остра диария (при деца съкращава до един ден продължителността на острата диария) и за предотвратяване на храносмилателни проблеми, свързани с прием на антибиотици.
В допълнение към Lactobacillus rhamnosus GG, пробиотичната гъба Saccharomyces boulardii също е силно препоръчвана от специалистите за лечение на остра диария при деца и за предотвратяване на диария, свързана с антибиотично лечение. о е силно препоръчителен за лечение и превенция на атопичен дерматит, причинен от алергия към краве мляко, който може да се приложи и към Bifidobacterium lactis. Съществуват и пробиотици, за които е доказано, че имат положително влияние върху:
- стимулирането на имунната система
- поддържащата терапия при улцерозен колит,
- синдром на раздразненото дебело черво и много други състояния.
Ето защо, преди да решите кой пробиотик да изберете, е добре да знаете какви ефекти върху здравето можете да очаквате от него и след това да се уверете, че сте избрали пробиотик, който е доказал, че е ефективен за вашите проблеми и който можете да вземете в достатъчно количество, за да се гарантира неговата ефикасност.
Ако имате съмнения, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт, който ще може да Ви посъветва.