Как да регулираме храносмилането си и защо да използваме пробиотици за тази цел?
ЧАСТ ВТОРА
Как да регулираме храносмилането си и защо да използваме пробиотици за тази цел? ЧАСТ ПЪРВА
Нека разгледаме втората част на статията с полезни съвети за здравословно и регулирано храносмилане.
4. Осведомете се кои храни са проблемни за вас (алергии и непоносимост)
Храносмилателната система на всеки отделен човек носи своите специфики и потенциални алергии или непоносимост към определени видове храни.
Хранителна алергия възниква, когато организмът ни, по-точно имунната ни система, погрешно разпознае хранителната съставка (най-често специфичен протеин) като вредно вещество и започва да се свръхзащитава чрез бърз, силен или дори животозастрашаващ възпалителен имунен отговор. Поради бурната реакция хората обикновено са добре запознати със своите хранителни алергии.
По-малка е обаче информираността относно избягването на храна в обсега на хранителната непоносимост. Непоносимостта е цялостен храносмилателен проблем, който възниква поради липсата на определен храносмилателен ензим или поради аномалии в способността на индивида да абсорбира определени хранителни вещества.
Хранителната непоносимост може да бъде изразена в различна степен. Някои хора могат да консумират малко количество храна, която е проблемна за тях, без особени усложнения. При такива индивиди симптоми се появяват само когато количеството на проблемната храна се увеличи, така че много хора дори не подозират за собствената си непоносимост. Ако често имате необясними проблеми с храносмилането, ви съветваме да си водите дневник на храната, където да вписвате бележки за:
- какви храни консумирате;
- какви симптоми на храносмилателни проблеми изпитвате;
- време на приема на храната и поява на симптоми.
Чрез ретроспективен анализ на такъв хранителен дневник можете да наблюдавате модели на прием на храна във връзка с (забавено във времето) поява на храносмилателни проблеми. По този начин можете да осъзнаете възможните хранителни непоносимости и да премахнете напълно нежеланите проблеми с храносмилането, като избягвате, замествате или ограничавате въпросната храна. Дългият период на храносмилателни проблеми обаче е добра причина да посетите личния си лекар.
5. Здравата, разнообразна и високофункционална чревна микрофлора е ключът към регулираното храносмилане
5.1 Какво точно представлява чревната микрофлора?
Нашият храносмилателен тракт е обитаван от сложна екосистема от микроорганизми, чиито балансиран състав и подходяща активност са от решаващо значение за регулирано и здравословно храносмилане и поддържане на цялостното здраве на организма. Този полезен набор от микроорганизми (предимно бактерии) е приел общото наименование на чревна микрофлора. Някои полезни функции на чревната микрофлора включват:
- производство на различни хранителни вещества за нас (гостоприемника);
- предотвратяване на инфекции от чревни патогени (вредни вещества);
- укрепване на нормалния имунен отговор.
В експертната общност отдавна съществува убеждението, че съставът и функцията на чревната микрофлора зависят от нашите особености, най-важните от които са:
- нашата възраст
- общото ни здраве
- нашите потенциални медицински състояния
- нашите нива на стрес
Последните проучвания обаче разкриват решаващото значение на храненето и хранителните добавки. Днес научнообоснованата медицина признава съществуването на пряка връзка между подобряване на състава и функцията на чревната микрофлора и консумацията на някои хранителни вещества (пребиотици) и хранителни добавки (пробиотици).
Днес научнообоснованата медицина признава съществуването на пряка връзка между подобряване на състава и функцията на чревната микрофлора и консумацията на някои хранителни вещества (пребиотици) и хранителни добавки (пробиотици).
Пребиотиците се определят като онези компоненти от нашия хранителен режим, които служат като хранителни вещества за полезните бактерии в нашите черва и в същото време не представляват хранителни вещества за патогенните бактерии в червата ни.Съставът и метаболитната активност на нашата чревна микрофлора пряко зависят от количеството и вида на приеманите пребиотици, което води до преки ефекти върху нашето здраве и благосъстояние.
Пребиотици могат да бъдат намерени в различни видове храни, но най-често присъстват в плодовете, зеленчуците и зърнените храни. Диетичните фибри, описани подробно в първата част на тази статия, често, но не винаги, също са пребиотик.
Пребиотиците най-често се намират в: домати, артишок, банани, аспержи, плодове, чесън, лук, маруля цикория, зелени зеленчуци, бобови растения, овес, ленено семе, ечемик и пшеница.
Докато терминът „пробиотик“ е въведен едва в средата на миналия век, използването на млечнокисела ферментация и на полезните ефекти на ферментиралите продукти в полза на човешкото здраве датира от древни времена. Още древните римляни и гърци са знаели различни рецепти за приготвяне на кисело мляко.
Пробиотиците се определят от Световната здравна организация като живи щамове на селективно подбрани микроорганизми, които, когато се приемат в подходящи количества, носят ползи, свързани със здравето на гостоприемника.
5.4 Широка гама от полезни ефекти, осигурени от пробиотиците
По този начин пробиотикът като хранителна добавка съдържа един или повече живи щамове бактерии, които са полезни за чревната микрофлора и които подобряват храносмилането ни чрез редица начини на действие:
- Стимулират развитието на здравословна чревна микрофлора;
- Осигуряват подходящо съотношение между патогенни и полезни чревни бактерии;
- Грижат се за правилното възстановяване на чревната микрофлора след антибиотична терапия;
- Подобряват синдрома на раздразнените черва;
- Предотвратяват рака на дебелото черво и ректума;
- Предотвратяват образуването на стомашни язви;
- Предотвратяват или съкращават продължителността на диарията;
- Облекчават непоносимостта към лактоза.
В допълнение към храносмилателните ефекти пробиотиците имат много други ползи, свързани със здравето:
- Подобряват силата на нашата имунна система;
- Облекчават хранителните алергии;
- Помагат за контролиране на зъбния кариес;
- Облекчават кандидозата;
- Облекчават атопичния дерматит.
5.5 Защо да изберем WAYA Biotic капсули?
Различните щамове пробиотични бактерии не са еднакви, затова препоръчваме WAYA Biotic капсули, които съдържат най-интензивно проучвания щам пробиотични бактерии Lactobacillus rhamnosus GG, който в допълнение към общото пробиотично действие, описано по-горе, носи много предимства, подкрепени от проучвания. Някои от тези предимства са описани по-долу:
- В много проучвания Lactobacillus rhamnosus GG е доказан като най-ефективен за намаляване на диарията, предизвикана от антибиотици;
- Въз основа на проучване, проведено в дом за сираци в Хелзинки, редовното използване на Lactobacillus rhamnosus GG под формата на пробиотик значително намалява броя на респираторните инфекции.
Ако направим заключение, виждаме, че пробиотиците носят със себе си огромно количество положителни ефекти върху нашето здраве. Едно от предизвикателствата за производителите на пробиотични хранителни добавки е доставянето на метаболитно активни (живи) бактерии до мястото на действие (червата).
В този момент, благодарение на уникалната си технология за доставка, WAYA Biotic капсулите се открояват сред другите налични в търговската мрежа пробиотици, тъй като чрез специална технология за микрокапсулиране те осигуряват максимално възможното доставяне на метаболитно активни (живи) бактерии до дебелото черво, като това носи най-високо ниво на ефикасност.
Източници:
- Livovsky DM, Pribic T, Azpiroz F. Food, Eating, and the Gastrointestinal Tract. Nutrients. 2020 Apr 2;12(4):986. doi: 10.3390/nu12040986. PMID: 32252402; PMCID: PMC7231022.
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/319176#what-are-the-benefits-of-fiber (Dostopano dne 07.02.2021)
- Otles S, Ozgoz S. Health effects of dietary fiber. Acta Sci Pol Technol Aliment. 2014 Apr-Jun;13(2):191-202. PMID: 24876314.
- https://www.healthline.com/nutrition/22-high-fiber-foods (Dostopano dne 07.02.2021)
- https://www.health.harvard.edu/digestive-health/dont-tolerate-food-intolerance (Dostopano dne 07.02.2021)
- Holscher HD. Dietary fiber and prebiotics and the gastrointestinal microbiota. Gut Microbes. 2017 Mar 4;8(2):172-184. doi: 10.1080/19490976.2017.1290756. Epub 2017 Feb 6. PMID: 28165863; PMCID: PMC5390821.
- Markowiak P, Śliżewska K. Effects of Probiotics, Prebiotics, and Synbiotics on Human Health. Nutrients. 2017 Sep 15;9(9):1021. doi: 10.3390/nu9091021. PMID: 28914794; PMCID: PMC5622781.