Подходящ период за пробиотици
Според определение на Световната здравна организация, пробиотиците са„живи микроорганизми, които, когато се прилагат в адекватни количества, предоставят полза за здравето на гостоприемника“.Пробиотиците често се наричат добри или полезни бактерии.
Чревна микробиота
Нашите черва са гостоприемник за милиарди бактерии, които се характеризират с изключително разнообразие. Еднословното име за тези многобройни бактерии е микробиота или чревна микробиота. Възможно е да срещнете и термина микробиом, който означава общият генетичен материал на всички микроорганизми, живеещи в нашите черва.
Нашата микробиота се бори срещу вредните бактерии и служи като подкрепа за осигуряване на имунитет срещу тях, действа върху имунната система и помага при храносмилането на храната, но също така оказва влияние върху нашите поведенчески и неврологични функции, както е установено в по-нови проучвания.
Начинът ни на живот може да повлияе на бактериите, намиращи се в нашите черва. По-голямата част от този начин на живот е нашата диета, след това физическата активност, различни вируси, с които влизаме в контакт, и инфекции, които получаваме, но също така и стресът, който в днешно време е спътник на всеки съвременен човек.
Поради всичко, изброено по-горе в състава и разнообразието на чревния биом настъпват промени. Броят на бактериите в червата ни може да намалее и да причини чревен дисбаланс и храносмилателни проблеми, като диария, запек, забавен метаболизъм, подуване на корема и спазми, както и други здравословни проблеми. Затова е много важно да поддържаме чревния баланс, за който от съществено значение е правилното съотношение между полезните и вредните бактерии.
Кога се препоръчва да се вземат пробиотици?
- Когато искаме да имаме регулирано храносмилане;
- Когато вероятността от храносмилателни проблеми е по-голяма;
- Когато приемаме антибиотици;
- Когато тръгваме на екскурзия;
- При поява на ротавирус;
- Когато диетата ни е дисбалансирана;
- В по-напреднала възраст, когато метаболизмът се забавя поради физиологията на организма;
- Когато имаме по-чести контакти с хора в затворени пространства, например през зимата, а именно в училища, детски градини, офиси и търговски центрове;
- При чести, циклично повтарящи се храносмилателни проблеми , които не минават от само себе си.
Защо трябва да приемаме пробиотици, когато се лекуваме с антибиотици?
Антибиотиците са като двойно оръжие. Тяхната задача е да унищожат патогенните микроорганизми или микроби, които причиняват бактериалната инфекция. Но те не правят това избирателно (не са селективни), така че в същото време ще унищожат и добрите микроби в червата. Това действие ще предизвика дисбаланс на чревната микрофлора и растеж на нежелани микроорганизми.
За да не се случи това, се препоръчва винаги, когато приемате антибиотик да вземате пробиотик, но с адекватно времезакъснение. Добрите бактерии от пробиотичната култура ще се конкурират с вредните бактерии за местата в нашите черва и за хранителните вещества, броят и разнообразието на бактериите ще се увеличи, ще се осигури постоянен баланс и ще се предотвратят храносмилателни проблеми.
Антибиотиците унищожават също така и добрите бактерии в червата, поради което се препоръчва прием на пробиотици по време на антибиотична терапия. Пробиотиците осигуряват баланс в червата и предотвратяват потенциални храносмилателни проблеми.
Сезони и храносмилателни проблеми
По-топлото и влажно време, както и високите температури, дават възможност за по-лесно възпроизвеждане на бактериите, ето защо храносмилателните проблеми, като диария, се появяват по-често през пролетта и лятото. Такъв е и случаят с вирусите – установено е, че някои вируси се появяват само през определени сезони, докато появата на други не зависи от сезона.
Ротавирус
В световен мащаб вероятно всички деца ще се заразят с ротавирус поне веднъж до навършването на петгодишна възраст, а ротавирусът е най-честата причина за остра инфекция при деца между шест месеца и две години. Ротавирусът обикновено се появява през зимата и възрастните също могат да се разболеят от него.
Диарията и повръщането са придружени от значителна загуба на течности, което може да причини дехидратация, затова се препоръчва възстановяване на течностите и електролитите, прием на пробиотична култура с доказана ефикасност и практикуване на добра хигиена с цел предотвратяване на разпространението на вирусите.
Избери подходящата пробиотична култура, която отговаря на всички нужди на тялото.
Екскурзии
Когато пътуваме, промяна на рутинните и ежедневни дейности, както и свикването с нова диета може да доведе до проблеми с храносмилането, затова препоръката е още в седмицата преди да заминете на екскурзия да започнете да приемате пробиотична култура.
Освен всички споменати показания при по-възрастните хора може да се появи и нарушено храносмилане със съпътстващи проблеми като спазми и подуване на корема вследствие на нискокачествена храна, поради което поддържането на балансирана диета е трудно в забързаното ежедневие на съвременния свят. Това може да се случи и поради честотата на стресови ситуации, които не можем да избегнем.
Целта за избягване на всички тези проблеми може просто да се нарече балансирано храносмилане и подходящото решение за него винаги ще бъде пробиотик. Пробиотичните култури се различават една от друга, така че е изключително важно внимателно да изберем подходяща пробиотична култура, която да отговаря на всички нужди на организма.
Най-проучваният пробиотик, което означава добър, ефективен и клинично доказан избор за всички проблеми, изброени по-горе, е именно Lactobacillus rhamnosus GG. Ако приемаме Lactobacillus rhamnosus GG всеки ден, той е подходящ и за употреба до шест месеца.
Изберете правилния избор на спокойния корем!
Използвана литература:
- Probiotics in food: Health and nutritional properties and guidelines for evaluation – FAO Food and Nutrition Paper 85. WHO/FAO, 2006
- Chao et al. The seasonality of diarrheal pathogens: A retrospective study of seven sites over three years. PLoS Negl Trop Dis., 2019.
- Hasan et al. Factors affecting the composition of the gut microbiota, and its modulation. PeerJ., 2019.
- Huey Shi L et al. Beneficial Properties of Probiotics. Trop Life Sci Res., 2016.
- Jonathan Cohen, William Powderly, Steven Opal. Infectious Diseases, 2nd volume, 4th edition. Section 8, page 1390. Elsevier, 2016.
- Bae. Prophylactic efficacy of probiotics on travelers’ diarrhea: an adaptive meta-analysis of randomized controlled trials. Epidemiol Health., 2018.
- Hilton et al. Efficacy of Lactobacillus GG as a Diarrheal Preventive in Travelers. J Travel Med., 1997.
- Capurso. Thirty years of Lactobacillus rhamnosus GG: A Review. J Clin Gastroenterol., 2019.